Skip to main content

Pocit voľnosti a dávka adrenalínu pre SMÁka – MONO-SKI

Uverejnené dňa: 20. február 2024

Autor: RNDr. Kristína Čurgali, PhD.

SMA pacient: Jakub Čurgali, SMA 2, 04/2024 - 7 rokov

Na Mono-Ski sme sa chystali už vyše roka. Všetci viete, že Kubko zbožňuje a chce vyskúšať všetky športy, takže pokladám za svoju osobnú misiu (jednu z mnohých) mu to dopriať. Odkedy som prvý raz mono-ski videla v akcii, tak mi táto myšlienka neschádzala z mysle.

Kamoš Bruno si to nevie vynachváliť a tak sme si povedali, že to vyskúšame tiež. V stredisku, akým je Valčianska dolina je potrebné riešiť ubytovanie podstatne skôr, než sme sa rozhodli my. A tak sme nebývali tam, kde sme pôvodne chceli (bezbariérový Hotel Impozant), ale v na poslednú chvíľu zohnaných apartmánoch v blízkosti. Na najvyššom poschodí.

Bez výťahu (nikdy sa nepoučím, že to má byť prvá vec, na ktorú sa pýtať). 55 schodov s Kubim na rukách musel zvládať tatko. Ako aj mnoho iných vecí. Ale keďže sme to chceli vyskúšať, tak sme brali, čo bolo voľné a tešili sa na nové skúsenosti a dobrodružstvo. Pár dní pred plánovaným odchodom sme mysleli, že budeme musieť všetko zrušiť, lebo Luky začal horúčkovať. Nakoniec sme predsa odišli a vyrazili… Vyše 3 hod z Košíc. Uff. Ale za tie zážitky to stálo… 

Doobeda sme začali s lyžovaním a poobede sme mali rezervované mono-ski s inštruktorkou Paťkou. Kubko najprv nebol nadšený, ale keď sme mu ukázali Brunove videá, tak sa začal tešiť.

A teraz poďme trochu o bezbariérovosti a dostupnosti. Pre úplnosť musím dodať, že keďže bol posledný týždeň a pol odmäk, tak bolo všetko okrem svahu bez snehu. Takže všetky priľahlé plochy boli pokryté blatom, mlákami a džabanicou, poprípade ostrovčekmi ľadu v mlákach a blate. Fatra ski, ktorá požičanie MONOSKI zabezpečuje sídli pri resp. pod Hotelom Impozant. S autom sa priamo pred Fatra ski nedostanete. Je tam závora.

Teda možno vy áno, nám sa to nepodarilo. Takže s celým sersamom dvoch kusov detí (z toho jedno nechodiace), 1 ks veľký fusak, odrážadlo, 2 ks prilieb (1 bola malá, ale požičali vo Fatra ski), rukavice, lyže a lyžiarky pre Lukyho, naše lyže, lyžiarky, okuliare, rukavice, palice….skrátka plné auto vecí sme zadychčaní, spotení a s jazykom po kolená ťahali cez pol parkoviska, mláky a blato až k stánku Fatra ski. Ok, naša chyba. Vystupujeme z komfortnej zóny, nebývali sme priamo v hoteli, bolo to proste komplikovanejšie. Boli sme prvý krát, nevedeli sme do čoho ideme. Nabudúce budeme lepšie zorganizovaní (nabudúce bolo ďalšie ráno a nie, neboli sme lepšie zorganizovaní….2 deti v jednom čase na 2 rôznych miestach a kvantum vecí ako bonus). 

Na samotné mono-ski sa odporúča zateplený fusak, reflexná fólia, helma (požičajú), okuliare a hrubé rukavice. My sme mali cca +4 alebo +5 stupňov, takže zima nebola a sneh pripomínal skôr ľadovú drť, na ktorej sú v supermarkete uložené čerstvé ryby ako prašan, ktorý si pamätám z predSMAtkovského obdobia. O to viac by som vyzdvihla prácu Kubkovej inštruktorky Paťky, ktorá aj nie úplne ideálne podmienky zvládala dokonale. Nakoniec si “šoférovanie” mono-ski vyskúšal aj Kubkov tatko a veru, nebolo to úplne jednoduché. Paťka aj páni vlekári boli úžasne milí a nápomocní. 

Dôležitou a nezanedbateľnou informáciou je samozrejme cena. Cena prenájmu mono-ski na 1 hodinu aj s inštruktorom je 30e+35e (alebo 35e+30e?). Veľa? Málo? To nechám na vás. Každopádne, vedela by som si predstaviť naše deti spoločne na svahu, ako spolu zdieľajú emócie z jazdy, z rýchlosti a slobody pohybu, ktorú pri tom zažívajú. 

Vo Fatra-ski Valčianska dolina majú viacero kusov mono-ski na prenájom, a mne sa v hlave rodí vízia našich SMAkov spoločne na svahu… Čo vy na to? Skúsili by ste?