Skip to main content

Miskolc Tapolca

Uverejnené dňa: 01. máj 2024

Autor: RNDr. Kristína Čurgali, PhD.

SMA pacient: Jakub Čurgali, SMA 2, 04/2024 - 7 rokov

Miskolc Tapolca – park, bobová dráha a jaskynné kúpalisko.

Júl 2023 bol síce médiami považovaný za najteplejší v horizonte posledných 100 rokov, ale na východe Slovenska sme toho tepla až tak veľa nepobrali. Keďže mali deti prvé 2 týždne zavretú škôlku, tak sme sa rozhodli dopriať im aspoň výlety do okolia. Počasie výletom prialo (čítaj: bola zima) a tak sme niekoľkokrát zavítali do susedného Maďarska, konkrétne do Miskolca, časť Tapolca.

Miskolc nie je práve známy svojou bezbariérovosťou (s tým si môže podať ruku s Košicami), ale Tapolca je vyslovene rekreačná časť.

Parkovanie: Slovenský parkovací preukaz uznávajú aj v Maďarsku a parkovanie je bezplatné. Na hlavnom parkovisku majú vyhradené síce iba 3 alebo 4 ZŤP miesta, ale zadarmo parkujete aj mimo nich. Subjektívne som nemala pocit, že by boli parkovacie miesta nadštandardne široké, ale zmestili sme sa. Aj dvere sme otvorili, aj sme deti vyložili a ani sme neobúchali okolostojacich.

V Tapolci máte k dispozícii celkom dosť možností vyžitia. My sme navštívili v priebehu 3 dní 3 :D niekto to možná dá aj za jeden deň, ale my sme sa nikam nenáhlili. V lokalite sme neprespávali, skôr sme to poňali ako jednodňové výjazdy. Možností na ubytovanie je veľmi veľa. Od súkromných malých penziónov, cez vilky popri ceste a parku až po hotely. 

Samotný park v Tapolci je bez bariér. Chodníčky a cestičky sú obklopené stromami, umelými potôčikmi, väčším jazierkom, s možnosťou prenajatia člna na veslovanie. Preprava dieťaťa do člna a zabezpečenie jeho bezpečnosti ostáva samozrejme na rodičoch. Člny a ani nástupy na ne nie sú bezbariérové. Chodníky prepájajú rôzne atrakcie, v blízkosti chodníčkov sú stánky s lokálnym jedlom (langoš, kukurica, káva, palacsinta, zmrzlina...) – takže nič pre metabolizmus SMA deciek, ale s tým treba rátať asi všade. Na vozíkoch či odrážadlách sa tam deti v pohode ponaháňajú. 

Pre malých „kolotočárov“ sme videli rôzne druhy kolotočov, automatov, hojdacích a iných záležitostí pripravených vytiahnuť z vrecák rodičov aj posledné drobné. Predpokladám, že sa spúšťali až v neskorších poobedných hodinách, keďže sme ich nevideli v prevádzke. Tak dlho sme sa ale nezdržali.  V rámci parku nájdete niekoľko ihrísk. Na ich povrchu je štrk, takže nič pre vozíky, kočíky ani odrážadlá. Proste žiadne kolesá. Pre čiastočne chodiacich alebo chodiacich s barlami je to podklad, ktorý sa nešmýka. K dispozícii sú rôzne vežičky, šmýkačky a rôzne druhy preliezok. Športovo zdatnejší rodičia si isto prídu na svoje, keď sa budú s dieťaťom na kolenách spúšťať klaustrofobickým tobogánom. Chápem, že ihriská nie sú primárnou destináciou SMA detí a tobôž ich rodičov, ale za tie iskričky v očiach po šmyknutí na šmýkačke to stojí. 

Neďaleko spomínaného ihriska je v tom istom parčíku prítomná aj bobová dráha. Príchod k nej je tiež plný bariér a zdolať musíte aspoň 2 schody. Na koľajniciach jazdí dvojbob. Obe sedadlá sú vybavené bezpečnostnými pásmi a vysokým pevným operadlom. Brzdí ten, kto sedí vzadu. Predpokladám, že rodič. Pokiaľ nebudete veľmi prudko brzdiť, tak je chod bobov plynulý, bez cukania a hádzania. Keď už na boboch sedíte aj s dieťaťom, môžete absolvovať viacero jázd bez nutnosti vystupovať.  Kávu v stánku hneď pri dráhe neodporúčam, nanuky áno. WC sú priestranné aj pre vozík, o čistote alebo modernizácii môžeme snívať. Ak zvnútra počujete krik:“ ničoho sa nedotýkaj iba sám seba“ je vysoká pravdepodobnosť, že je vo vnútri hysterická a čistotou posadnutá matka - SMAtka. Kým sú deti malé a teda ľahké, prenášanie je zvládnuteľné, pri ťažších deťoch alebo dospelých je to samozrejme podstatne komplikovanejšie. 

Ak sa rozhodnete motkať sa ďalej, dostanete sa k známym Jaskynným kúpeľom a wellness, ktoré funguje celú sezónu. Okolo vstupu do jaskynného kúpaliska vybudovali aj vonkajší areál s bazénom pre deti/bábätká (môžu tam v bezpečí sedieť), plaveckým bazénom pre plavcov a stredne hlbokým bazénom. Vstupné ZTP neplatil, sprievodca áno. Férový deal. Celý vonkajší areál je bezbariérový. Teplotu vody a ani funkčnosť vstupov sme posúdiť nevedeli. Prečo? Lebo júl nebol najteplejším mesiacom roka 2023. A tak sme sa presunuli dovnútra. Primárne bezbariérové tam nie je nič. Časť šatní je na prízemí, ale priestory medzi skrinkami sú pomerne úzke pre manipuláciu s väčším vozíkom. Pozorovala som aj bezbariérové WC, ale bolo zamknuté. Kde boli kľúče alebo od koho ich pýtať netuším. Možno to súvisí s tým, že v maďarčine ovládam len slová nepublikovateľné a „šajt tejfoláš langóš“ (píšem ako počujem).  Vstupy do bazénov sú klasické s vaničkou na opláchnutie nôh a následne schody. Opäť dokonalá bariérovosť. Deti si kúpanie užili, naše chrbty a kríže pri prenášaní tiež. Radosť detí veľká, potreba rehabilitácie a chiropraktikov pre dospelých tiež.

Zhrnutie: Nie je to výlet bez bariér. Ani tak nie je nikde propagovaný. Ak ale chcete menším a ľahším deťom dopriať zážitok, tak to stojí rozhodne za to.