Skip to main content

Aj SMÁci píšu knihy

Uverejnené dňa: 04. apríl 2024

Autor: Michal Škombár

SMA pacient: Michal Škombár, pacient so SMA 1

Trilógia ma vrátila späť k čítaniu

Myslím, že pre každého autora je prvotná inšpirácia, tvorba niekoho iného. Aj u mňa spisovateľskú iskru zapálila jedna knižná trilógia, ktorá ma po dlhej dobe priviedla späť k čítaniu. Vtedy som si so zapálením povedal, že chcem aj ja niečo podobné vytvoriť.

Knihy píšem telom

Je to namáhavý proces, ktorý som si dlho cibril. Myšku mám blízko brady a obidve ruky položené na nej. Jemne ovládam iba dva palce a pomocou nich stláčam ľavé tlačidlo, ktorým vyťukávam písmená na klávesnici na obrazovke. No a keď chcem s myškou pohnúť, musím do tohto nevšedného procesu zapojiť aj svoju sánku, ktorou jemne do nej ťukám.

Žánre sci-fi a fantasy prirovnávam k slobode

Ak by som to mal pomenovať jedným slovom, je to “sloboda”. V reálnom živote som kvôli mojej chorobe ukrátený vo veľa veciach. Nedokážem uchopiť ani šálku, a v knihe to ide. Tieto žánre mám rád aj preto, že je to viac o fantázii človeka ako o osobnej skúsenosti. Je veľa jednoduchých vecí, ktorých opísanie by bolo pre mňa väčšie sci-fi, než je samotný žáner.

Kvalitné príbehy ma bavia

Sú knihy, ktoré zasiahli moje srdce a zapísali sa doňho hrubým písmom. V poslednom období sú to hlavne horory, ktoré majú v sebe kvalitný príbeh. Páči sa mi to spojenie, keď horor je iba doplnok, akási čerešnička na torte.