Skip to main content

Aj dodávka potravín môže rodinám pomôcť a uľahčiť im život

Uverejnené dňa: 16. február 2024

Autor: Viliam Ragan

Žijete si bezstarostný, profesijný život v rodine so synom Alexom a očakávate príchod syna Ivka. Všetko prebieha ako z knihy, ale je to iná kniha a to tá, ktorá pojednáva o priebehu SMA. Ivko ako 14 mesačný chodil v domácnosti okolo nábytku aj s chodítkom, nič nenasvedčovalo tomu, že v 18 mesiaci dostane virózu a symptómy SMA sa prejavia naplno. Diagnóza SMA2  bola stanovená o pol roka neskôr, hneď bola podaná prvá dávka Spinrazy. Tu bolo potrebné vystúpiť z komfortnej zóny a venovať sa už len Ivkovi. Práca musela ísť bokom.

Nasledovali rôzne rehabilitácie a v telocvični sme stretávali stále rovnakých inak obdarených kamarátov, ktorí tiež bojovali so svojimi nedokonalosťami. V roku 2020 sme založili neziskovú organizáciu Liberi semper, n.o. v preklade "Pre deti" a mali sme plán vybudovať na Východnom Slovensku rehabilitačné centrum. Tento projekt však predbehla iná aktivita, adresná potravinová pomoc.

Ako sa člen výkonného výboru SMA Slovakia dostal k potravinovej pomoci.

Jedno skoré letné ráno mi napadla myšlienka ako pomôcť rodinám s ťZP deťmi v ťažkých životných situáciách. Rehabilitácie stoja veľmi veľa peňazí a potravinovou pomocou som chcel znížiť ich náklady na chod domácnosti. Oslovil som v rámci Liberi semper, Potravinovú banku Slovenska a prvýkrát som vyrazil po potraviny do Lipian okres Sabinov, kde Potravinová banka sídli. Prevzal som rôzne druhy trvanlivých potravín cca 300 kg a adresne som ich rozviezol 15 rodinám v Košickom a Prešovskom kraji. Rozvoz trval dva dni. Takto sme zásobovali raz mesačne rodiny až do vypuknutia konfliktu na Ukrajine. Po vypuknutí konfliktu potravinová pomoc od Potravinovej banky v Lipanoch skončila. Rodiny sme nemohli nechať bez pomoci a 8 mesiacov nám potraviny dodávala, partnerská organizácia, Spišská katolícka charita.

Rodiny, ktoré potrebovali pomoc pribúdali a tak sme oslovili centrálu Tesco v Prahe. Do týždňa bola u nás manažérka, aktivovala nám aplikáciu na preberanie potravín v prevádzkach Tesco a pravidelné odbery potravín v 5 prevádzkach cez víkend. Dodnes, každý víkend, preberáme potraviny v Tesco Vranov nad Topľou a Snina. Potraviny vždy v sobotu rozvážame v regióne Horného Zemplína a v nedeľu vydávame potraviny rodinám s ŤZP deťmi v našej výdajni ul. Sibírska č. 2 Michalovce. Tento ústretový  krok od Tesco nám veľmi pomohol a rodiny sme zásobovali opäť, len iným druhom potravín. Február 2023 bola aplikácia na preberanie potravín aktualizovaná. Už bolo možné vidieť aj iné Tesco prevádzky na Slovensku, kde boli voľné potraviny na prevzatie. Začal som hľadať možnosti ako potraviny z Tesco prevádzok odobrať a darovať aj 500 km od Michaloviec. Nebudem písať, aké to bolo náročné, ale zvládli sme to... 

V roku 2023 sme dokázali zachrániť a darovať potraviny v objeme 250 ton. Získali sme s projektom Food fighters, ako skupina, ocenenie Srdce na dlani 2023 v Bratislavskom kraji.  Mesačne dnes darujeme 30 ton potravín v spolupráci s 73 organizáciami z verejného a neziskového sektora a viac ako 500 dobrovoľníkmi po celom Slovensku. Potraviny smerujú k rodinám s ťZP deťmi, do zariadení predprimárneho a primárneho vzdelávania, do špeciálnych škôl, domovov seniorov, reedukačných centier, krízových centier, denných stacionárov...

Dnes v priebehu dňa riadim odber potravín v priemere z 25 prevádzok a som rád, že potraviny v Tesco prevádzkach preberajú aj rodiny s SMA dieťaťom. Spolu podporujeme už 21 detí a 2 dospelých SMA bojovníkov. Vždy sme v rámci Liberi semper chceli pomáhať SMA deťom a som rád, že vývoj v preberaní potravín nám to umožňuje všade, kde je Tesco prevádzka.